Områdets natur er vild og frodig, men det er ikke alle steder den er i balance. Nogle arter har tendens til at udkonkurrere alt andet og skabe en ensformig monokultur. Det gælder bl.a. for rynket rose (hybenrose), gyvel, pilekrat og havtorn.
Stærke roser
Mange mange arbejdstimer er år efter år lagt i denne opgave, men kampen er ulige kamp - roserne har overtaget.
Derfor besluttede bestyrelsen, at vi skulle have professionel hjælp, og have udarbejdet en naturplejeplan.
Skjulte naturskatte
Før udplantningen af Rynket Rose har området været et strandoverdrev. Det er en naturtype med lavt næringsindhold i jorden, men med meget stor artsdiversitet. En biotop med mange forskellige blomster, mange forskellige insekter, mange forskellige fugle og mange padder og firben. Området var blandt andet kendt for den store bestand af tårnfalke, der kredsede over bakkerne på jagt efter firben. De er der endnu tårnfalkene og firbenene, men mde den øgede tilgroning, er antallet reduceret.
Frøbank
I jorden ligger af de utallige blomsterarter, der har vokset på strandoverdrevet. Hvis vi reducerer de invasive arter, og mindsker næringstilførslen til jorden, vil fortidens blomsterpragt stile og roligt vende tilbage. Og med den mere varierede flora vil variationen i insekter og fuglearter følge med.
Fælles projekt
Planerne om en naturplejeplan førte til et samarbejde med Gyvelbugten og Klitrosebugten - de to grundejerforeninger syd for vores. Sammen kontakter vi naturvejleder Jørge Stoltz, og det endte med, at vi forsøgte at etablere et fælles projekt.
Natur-plejefamilier
Vi har afmærket 9 lodder hvor rynket rose truer området. Skriv til formanden, hvis I vil have et lod i Natur-familiepleje
Hvis der er stor interesse afmærker vi flere områder.
Følgende er allerede reserveret:
Lod 1 Plejefamilie: Kirsten og Annette
Lod 2 Plejefamilie: Jens og Janni
Lod 3 - ledig -
Lod 4 - ledig -
Lod 5 - ledig -
Lod 6 Entreprenør - opfølgende pleje
Lod 7 Entreprenør - opfølgende pleje
Lod 8 Plejefamilie: Sørens familie
Lod 9 Plejefamilie: Nina og Claus
En Natur-plejefamilie – hvad er det? Idéen er helt enkel: Frivillige natur-plejefamilier plejer hver et afgrænset område i Topperne i en tidsbegrænset periode. Der er tale om et område, hvor rynket roser eller gyvel har invaderet Topperne. Natur-plejefamilien vælger i samarbejde med naturplejeudvalget området og plejemetode, som de bruger i hele den aftalte periode.
Fordi Topperne er et så kuperet et terræn, er vores sædvanlige naturplejemetoder mindre anvendelige. Derfor må vi afprøve mere målrettede og ”håndholdte” indsatser. Vi vil gerne høste brugbar viden og erfaringer om hvordan kuperede områder bedst plejes. Så vi vil gå en lille smule videnskabeligt til værks og sammenligne de forskellige plejemetoder der bliver afprøvet.
Helt praktisk De interesserede personer eller familier aftaler med naturplejeudvalget hvilket felt de skal pleje, hvordan de vil pleje det og med hvilken tidshorisont. Ud over de felter der er i familiepleje, vil ét eller flere tilsvarende felter i samme periode blive plejet af en entreprenør for også at få erfaringer med det.
Med henblik på dokumentation og sammenligning af de forskellige plejemetoder, skal plejefamilien registrere hyppighed af indsatserne og hvor meget tid der bruges hver gang – helt enkelt og ubureaukratisk. Af hensyn til den løbende formidling forventes det også at plejefamilierne tager lidt billeder og sender dem til webmaster for Tornerosebugtens hjemmeside.
Noget for dig? Hvis du har lyst til at være Natur-plejefamilie – eller bare vil høre mere om modellen - så send en mail til:
Sammen med vores sædvanlige naturpleje med naturplejedage og maskinklipning af strandengene vil modellen med Natur-plejefamilie indgå i kommunens kampagne Odsherreds Vilde Makeover. Grundejerforeningens ansøgning om at deltage i kampagnen har allerede givet foreningen 30.000 kommunale kroner øremærket til naturpleje og formidling.
Event Grundejerforeningen har også modtaget et beløb på 5.000 som er øremærket til et event med fokus på oplevelse og formidling. Den er bestyrelsen i fuld gang med at planlægge.
Vores samlede naturplejeindsats og event bedømmes af et dommerpanel som kommunen har sammensat. Hvis vi gør det godt, kan foreningen vinde yderligere 25.000 kr. til naturpleje.
De to årlige naturplejedage fortsætter Naturplejeudvalget i Grundejerforeningen arrangerer hvert år to naturplejedage.
For hver naturplejedag vi har holdt, er de invasive arter rynket rose og gyvel blevet reduceret og artsdiversiteten for både flora og fauna er gennem årene vokset mærkbart.
Naturplejedagene er er vigtige for den fortsatte naturpleje. Den fælles indsats er også hyggelige og styrker foreningens sociale netværk – så dem fortsætter vi naturligvis med.
Men vi vil godt afprøve andre organiseringsformer og gøre erfaringer med flere forskellige plejemetoder. Derfor lancerer vi nu modellen Natur-plejefamilier. Vi håber I vil være med.
Rynket Rose eller Hybenrose (Rosa Rugosa)
Rynket Rose
Rynket rose blev indført til området, da Stenlejerne skulle udstykke området til sommerhusgrunde. Den har flere gode egenskaber. Et omfattende og solidt rodnet holder sammen på klitter og skrænter, den er robust og nøjsom, den blomster pænt, dufter godt og sætter masser af hybenfrugter, der er rige på C-vitamin. Men den breder sig voldsomt og udkonkurrerer stort set alt andet. Den spredes af fugle, der spiser frugterne og fordeler frøene med deres klatter. Her ud over udbreder hver plante sig ved rodskud. En enkelt rynket rose breder sig ved hjælp af jordskud ca. 1,5 meter pr. sæson. De skyder også godt i vejret, og kan hurtigt lukke af for udsigten.
Odsherreds Kommune har fulgt vores naturpleje nøje, og har flere gange været på besøg for at se resultatene. De synes vores metode med overdækning af forekomster af rynket rose med plastfolie er meget lovende. De har derfor bedt os om at beskrive fremgangsmåden på skrift, så andre også kan få glæde af vores erfaringer.
Siden 2006 har vi i foreningen afholdt to årlige naturplejedage.
Formålet med naturplejedagene har været at reducere de invasive arter og at holde fællesarealerne og stierne fremkommelige og atraktive. Foreningens naturplejeudvalg arrangerer naturplejedagene.
Fællesskab
Ud over at værne om vores område, har naturplejedagene også et socialt aspekt. Det er hyggelige at mødes og tage en tørn sammen, og spiser vi frokost sammen bagefter.
Naturplejedage
Læs vores naturplejeplan
Foreningen har fået udarbejdet en naturplejeplan af naturvejleder i Odsherreds Kommune Jørgen Stoltz.
På en ekstraordinær generalforsamling i efteråret 2013 beslutter foreningen at gå ind i et fælles naturplejeprojekt med de to andre grundejerforeninger i området hvor Stenlejerne lå.
Kommunen er med på ideen, og da projektet også får økonomisk støtte fra 15 fonden, bliver det fælles projekt en realitet. Jørgen Stoltz træder ind som projektleder, og i samarbejde med kommunens biologer og den nedsatte styregruppe tager planen form.
De afklippede roser slæbes i bigbags
Det afklippede køres væk
Overdækningen kvæler roserne på ca. to år
Maskiner
I den indledende fase af projektet blev der gået hårdt til værks. En entreprenør blev bestilt til at grave de Rynket Rose op, køre materialet sammen og brænde det af. De flade arealer, der egnede sig til det blev slået jævnligt, så roserne ikke fik vækstmuligheder, men blev stressede af den hyppige nedklipning. Kommunen stillede med et arbejdshold af nyttejobbere, der med buskryddere tog sig af roser på de kuperede områder.
Opfølgning og vedligeholdelse
Vi er nu i opfølgningsfasen, hvor de tre grundejerforeningers naturplejedage indgår.
Fra 2016 overgår projektet i en vedligeholdelsesfase, hvor grundejerforeningerne stort set selv skal stå for vedligeholdelsen af de opnåede ressusltater.
I vedligeholdelsesfasen kan Tornerosebugten vælge at betale for at få arealet slået 5 gange hver vækstsæsonen, eller at låne nogle kør, der kan spise de rosenskud, der pibler op.
Bllederne er fra foreningens naturplejedag april 2015
Et bål er ved at være klar
Opgravning af roser og deres rodnet
Roser og rødder køres sammen
Overdækning med plastic på de stenede områder
Redskaber
Naturplejeprojektet Stenlejerne har indkøbt egnede redskaber til naturplejearbejdet. Grundejerforeningerne låner værktøjet til deres naturplejedage.