Til startsiden

Mail til webmaster

Startside Før du bygger
S E V Æ R D I G H E D E R

Vraget

Om vraget på revlen ud for Mosrosevej er en seværdighed kan måske diskuteres. Men det er i det mindste et egnet mål for en spadseretur - og så har den strandede betonlægter en historie med tråde tilbage til besættelsen.

Læs mere her.

Sjællands Odde - seværdigheder

Mindesten for kattegatsvøminig

Stranden på vestsiden af Gniben har ved flere lejligheder været startpunkt for svømmere, der ville besejre Kattegat og svømme til Jylland.

Mest berømt er Jenny Kammersgaard, der i 1937 som den første svømmede over Kattegat. Korteste rute er ca. 12 Km, men på grund af vind- og strømforhold blev Jenny Kammersgaards rute på hele 93 Km. Hun startede fra Gniben og gik i land ved Sangstrup Klit lidt nord for Grenå. Turen tog 29 timer og vandet var kun 16 - 17 grader varmt - noget af en kraftpræstation. På stranden ses mindesten for denne og senere svømmebedrifter.

Søværnets Skole, Center for Våben

Det militære område yderst på Gniben rummer Søværnets Skole, Center for Våben. Man kan alle dage - bortset fra når der holdes øvelser - frit færdes på det militære område. Dog skal man holde afstand til såvel bygninger som våbensystemer.

Læs nøjagtig information her:

           Søværnets Skole offentlig adgang

Søværnets Skole, Center for Våben holder åbent hus en gang om året. Den dag kan man komme tæt på det hele og opleve en masse, hvis man er til militært isenkram.



Et gammelt pressefoto fra øjeblikket, hvor Jenny Kammersgaard indleder den lange svømmetur. Bemærk våddragten. Den gang var der ikke noget der hed neopren - næh, man smører sig ind i 7,5 kilo svinefedt.

Udsigt og solnedgang

Ved parkeringspladsen ved radiomasten er der et højt placeret udsigtssted, som er perfekt til at nyde solnedgangen.

Om dagen kan man i klart vejr se til Djursland.

Herfra kan man følge en sti helt ud til den yderste spids, hvor Sejrøbugtens bølger møder Kattegats.


Fra Kanebjerget på nordøstsiden er der ligeledes en flot udsigt over Sjællands Odde ind imod resten af Sjælland.

Odden Kirke

Det er svært ikke at lægge mærke til den røde kirke, når man kører ad Oddenvej. Kirken er på flere måder et besøg værd.

På kirkegården kan man endnu en gang mindes de omkomne søfolk fra Slaget ved Sjællands Odde 1808. De omkomne der kunne bjærges, blev stedt til hvile i en fællesgrav ved Odden Kirke. Den mest berømte er den unge befalingsmand Peder Willemoes, der efter sin indsats ved slaget Slaget På Redden 1801 havde opnået status af ”søhelt”. Den store grav er let at finde.

Mange af de andre mere ydmyge gravsten kan også med deres interessante inskriptioner sætte fantasien igang. Navnlig de ældste sten fra den gang det var skik at få erhvervet med på gravstenen. Mange af stenenes dateringer og indskrifter vidner da også om, at det ofte var andet end alderdom man døde af.

Kirken er meget gammel. De ældste dele af kirken er dateret til slutningen af 1200-tallet. Går man ind, vil man se nogle meget fine kalkmalerier. I tårnrummet kan man se kirkens oprindelige senmiddelalderlige korbuekrucifiks.

Det er også muligt at se hvordan linjeskibet Prinds Christian Frederik oprindeligt har set ud. Under kirkeloftet hænger kirkeskibet, som er en nøjagtig model af Prinds Christian Frederik.

Havnen i Havnebyen

Længere ude - Gniben

Overby

Havnen er det naturlige samlingssted for såvel landliggere som de lokale fra Havnebyen. Foruden en meget velrenommeret lystbådehavn, er der er aktiv fiskerihavn. Der sker altid noget på havnen og der er den helt rigtige havnestemning.

Det er svært ikke at bemærke det store gamle anker, der er opstillet ud for lystbådehavnen. Det imponerende anker, kan måske stimulere fantasien, så man skal forestille sig det enorme linjeskib Prinds Cristian Frederik. Fire engelske orlogsfartøjer angreb det danske skib, og efter en voldsom kanonduel med to af skibene, sank Prinds Christian Frederik lige ud for, hvor havnen er i dag.

En sti ved skrænten fører en op til en mindesten for slaget. Her kan man læse mere om slaget på en opsat tavle. Man har også en fin udsigt til farvandet, hvor slaget stod.
Bemærk kanonkuglerne ved foden af stenen.  

Denne side er opdateret d. 04-08-2015