Lumsås Mølle
På bakken ved Lumsås blæser det godt. Derfor har der ligget en vindmølle på stedet siden 1610. Den nuværende mølle er bygget i 1834, og har malet kort helt frem til 1940. Møllen ligger med en smuk udsigt, og der er gode muligheder for at nyde termokaffen eller madpakken.
Et mølle laug driver møllen, og der åbent for besøgende. Et par gange om året kommer segldugen på vingerne, og møllen maler korn.
Hjemmeside Lumsås Mølle
Ulkerup Skov
En gammel landsby inde i skoven. Landsbyen er fra 1300-tallet, men indbyggerne blev på kongens ordre flyttet ud i 1782. Siden har resterne af landsbyen ligget forladt inde i Ulkerup Skov. Der er en helt særlig stemning, og på opslag kan man læse om den gamle landsby.
Lidt derfra kan man støde på Ulkerup-sjælene. Middelalderens myter om skovfolk og den forladte landsby har inspireret arkitekten og kunstneren Per Pandrup til værket Ulkerup-sjælene, som han har fået tiladelse til at stille op i den fredede skov.
Læs mere her….
Oplevelser lidt længere væk
Dragsholm Slot
Idag er Dragsholm Slot måske mest berømt for den høje gastronomiske standard i restaurant Slotekøkkenet. Men slottet er et af Danmarks ældste, og har ligget der i over 800 år. Det er derfor ikke så lidt, de tykke mure har været vidne til.
Der afholdes rundvisninger, hvor hemmeligheder om indmurede damer, spøgeri og meget andet kommer for en dag.
Slottet har en smuk park, og er altid et besøg værd. Ud over gourmetrestauranten rummer slottet også Lammefjordens Spisehus, hvor man kan gå en lækker frokost af lokale råvarer i en uformel stil.
Hjemmeside Dragsholm slot
Oldtidsminder
Til højre ses Troldstuen, der ligger på Stenstrupvej ved Jættestuevej.
Birkehøj er en åben jættestue, der ligger på Troldhøjvej tæt ved Oddenvej mellem Lumsås og Nykøbing. Det er lige før den første afkørsel til Klint.
Næsholm Borgruin
Mellem Nygård og Højby kan man se ruinerne af en lille borg, der oprindelig har ligget på en holm midt i en opdæmmet sø. Fra borgen til bredden var der en lang egetræsbro - antagelig med vindebro. Borgen har haft et særdeles solidt forrådstårn.
Der findes ingen skriftlige kilder, men baseret på mønter og keramik fundet i jorden, er borgen dateret til årene 1240 - 1340.
Læs mere her ....
Et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Odsherreds Kommune, Odshereds Kulturhistoriske museum samt private sponsorer har gjort det muligt at genskabe søen og etablere en kopi af den gamle egetræsbro.
Borganlægget som museumsfolk forestiller sig det kan have set ud. Tårnets metertykke mure ses tydeligt i de tilbageværende ruiner.
Gravhøje og jættestuer
En del af de gamle gravhøje fra bronzealder og jernalder er åbne, så man kan komme helt ind i gravkammeret. Fra gammel tid har højene haft tilnavnet jættestuer.
Syvhøje er et anlæg med oprindelig syv gravhøje på højdedraget Troldebjerg. En betydelig landsby må i ældre bronzealder have ligget i nærhe den.
Der er en flot udsigt fra lokaliteten.
Syvhøje
Andre seværdigheder og museer
Sommerland Sjælland
Forlystelsespark og badeland med vandrutsjebaner. Masser af sjov og oplevelser for store og små.
Sommerland Sjælland
Odsherreds Zoo
Overskuelig dyrepark med fokus på skandinaviske dyr. Masser af oplevelser for store og små.
Odsherreds Zoo
Malergården
kunstnerfamilien Swanes maleriske hjem.
Malergården
Ulvsborg Historisk Værksted
Rekonstrueret befæstet stormandsgård fra middelalderen. I sæsonen kan man blandt andet opleve ridderturneringer. Begrænset åbningstid.
Ulvsborg Historisk Værksted
Interaktivt kort
Odsherreds Trafikmuseum
Hvis man er til trafikhistorie og gamle tog, er Trafikmuseet på Hørve Station eet besøg værd.
Odsherreds Trafikmuseum
Denne side er opdateret d. 21-10-2019
Interaktivt kort